Nieuw: Uponor Siccus Mini

In de bossen van de Winterswijkse buurtschap Kotten staat de boerderij van de familie Jurg. Dit jaar werd het 225 jaar oude pand grondig gerenoveerd en verduurzaamd. De oude gasketel maakte plaats voor een alpha innotec lucht/water warmtepomp en onder de cementdekvloer van de begane grond ligt inmiddels vloerverwarming op knoopnetten. Maar wat doen we met de houten bovenverdieping? Over die vraag én het antwoord, gaat dit artikel.

Sales Advisor Bas Drost

Bas Drost Sales Manager

  • Brochure Siccus Mini

    Brochure Siccus Mini Download PDF (1,27 MB)

Alpha Innotec; logisch

Al ver voor de bouwkeet in de tuin werd gezet, wisten de bewoners het zeker: er komt een warmtepomp van alpha innotec. Bewoner Dennis: “Met alle onrust rond gas, ga je bij zo’n verbouwing natuurlijk geen ketel meer ophangen. De elektriciteit voor de warmtepomp kun je zelf opwekken, dat gevoel van vrijheid vinden we wel fijn.” En ook specifiek alpha innotec? “Jazeker. Hier buitenaf kan het heel stil zijn, dan valt het geluid wat sommige exotische warmtepompen produceren extra op. Daarom kozen we heel bewust voor het merk dat bekend staat om haar lage dB’s: alpha innotec.” Na de installatie door Installateur G.W. Luiten uit Aalten blijkt dat de keuze voor de alpha innotec-opstelling de juiste was. Dennis wijst tevreden naar de rand van het bos waar de duale alpha innotec lucht/water warmtepomp Hybrox 5 muisstil staat te draaien. En ook de binnen opgestelde hydrauliektower (HSV 280) doet z’n werk uitstekend.

Een bak zand, vier muren en een dak

De boerderij uit 1800 bleef van buiten in oude staat en werd van binnen volledig nieuw opgetrokken door Bouwbedrijf Hengeveld uit Winterswijk-Miste. Dennis blikt terug op de verbouwing die iets meer dan een jaar duurde: “Na het sloopwerk stonden we hier in een bak zand met alleen nog vier muren, wat steunbalken en een dak. Hengeveld heeft alles vervolgens van binnenuit volledig nieuw opgebouwd, waardoor het qua isolatie vergelijkbaar is met een nieuwbouwwoning.” Op de betonvloer legde het team van G.W. Luiten vloerverwarming op knoopnetten die inmiddels onder de cementdekvloer ligt en zelfs al in bedrijf is.

Uponor siccus mini trap
Uponor siccus mini steffen
Uponor siccus mini huis

Convectoren, infrarood, elektrisch of wandverwarming?

Bij de renovatie kreeg de woning een nieuwe houten verdiepingsvloer. Hoe worden de drie slaapkamers, de badkamer en het toilet boven nu verwarmd? Dennis: “Die keuze was minder makkelijk en hebben we eigenlijk best lang opengelaten omdat we niet heel blij werden van de beschikbare opties. Het liefst hadden we boven ook gewoon vloerverwarming, maar omdat een natte afwerking niet lekker samengaat met een houten verdiepingsvloer en de droogbouwsystemen allemaal zo hoog waren, viel dat aanvankelijk af. We hebben toen gekeken naar convectoren of infraroodpanelen, maar als je beneden het comfort van vloerverwarming gewend bent, wil je boven niet alsnog stralingswarmte. Elektrische vloerverwarming was helemaal geen optie; ’t is wel laag in opbouwhoogte, maar ’t is natuurlijk helemaal niet rendabel, zéker niet als je een mooie warmtepomp in huis hebt. Om tóch het warme water van de warmtepomp te benutten, hebben we het nog even over wandverwarming gehad, maarja, dan zit je weer met beperkingen wanneer je iets aan of voor je muur wil hebben.”

Uponor pilot

En toen kwam Uponor met Siccus Mini op de markt… Dennis: “Ja, op LinkedIn zagen we dat Uponor in Duitsland bezig was met een droogbouwsysteem met isolatieplaat dat ook nog eens heel laag was. Dat leek ons ideaal! We hebben toen met Nathan gebeld om te vragen wanneer het in Nederland op de markt zou komen. De timing was perfect, want Nathan vond onze bovenverdieping ideaal voor een pilot met het nieuwe systeem.” En die pilot van Uponor Siccus Mini, die is vandaag gestart onder toeziend oog van een grote Nathan/Uponor-delegatie: Uponor Application Manager Steffen Műller, Nathan Product Manager Gerard Jansen, Nathan Marketing Manager Rik Olthof, een fotograaf, een videograaf én het team dat het voor het eerst aan mag gaan leggen: Hans Steenbeek van A1 Montage Barneveld met zijn ploeg. Gerard: “Elk nieuwe product dat we in ons assortiment opnemen willen we eerst zelf gezien en getest hebben voordat we het bij de groothandels neerleggen. Daarom vroegen we onze vaste montageploeg om het hier aan te leggen met ons erbij.” Rik: “Voor ons is het meteen een geschikt moment om het op foto en film vast te leggen, zodat we het nu in deze Enervision en op onze website kunnen laten zien.”

 

 

De Siccus-Mini-ervaring  

Wie beter dan de eigenaar van het bedrijf dat elke dag Uponor-vloerverwarming installeert kan ons vertellen hoe Siccus Mini bevalt? Terwijl hij soepeltjes met twee volle dozen de trap op loopt, vertelt Hans: “Kijk, dit is het eerste voordeel al. Het is superlicht van gewicht. Omdat je droogbouwsystemen vaak bij renovatie op de bovenverdieping gebruikt en daarbij regelmatig  smalle trappenhuizen door moet, scheelt dat enorm. Voor ons als team, maar ook voor de belasting van de verdiepingsvloer. Die is maar 1,6 kg per vierkante meter.” In no-time – eigenlijk te snel voor de cameraploeg die het net gemist heeft – is de zelfklevende randisolatie geplakt en liggen de Siccus Mini-panelen erin. Hans wijst naar de glimmende aluminium panelen en legt uit: “Het zijn isolatieplaten met daar bovenop een geïntegreerde aluminium folie voor goeie warmteverdeling. Rechtdoor lopen de open buisgeleidingskanalen waar we straks de leidingen op 10cm afstand van elkaar in drukken. Aan het eind van elke plaat voel je dat er onder het aluminium ook een ronde sleuf in de isolatieplaat zit. Door het aluminium folie bij de nodige rondingen in te snijden, kunnen we de leiding straks netjes meanderen.” Terwijl Hans het uitlegt, zien we zijn team de 9,9 x 1,1 mm Uponor Comfort Pipe Minitec-leidingen zorgvuldig en snel met hun voet in de sleuven drukken. Zodra de leidingrol leeg is, wordt een simpele Quick en Easy-verbinding gemaakt, waarbij de fitting keurig in de hoogte van de isolatieplaat past. 

 

Uponor siccus mini leggen

Dunner dan een gevulde koek

Waar de gewone Uponor Siccus vloerverwarming 25mm dik is, is het kleine, slanke zusje maar 15 mm dik. Zo dun als een euhm… marketingmanager Rik tovert een stapeltje gevulde koeken tevoorschijn, zo dun als een gevulde koek! Om de hoogte eens niet met het eeuwige liniaal of de eurocent in beeld te brengen, filmt de cameraman het koeken-tafereeltje. Met een leidingafstand van 10cm en extra warmteverdeling door de aluminium folie, reageert de Uponor Siccus Mini vloerverwarming snel en heeft het een uitstekend verwarmingsvermogen. Bewoner Dennis kijkt tevreden toe hoe ook zijn bovenverdieping de felbegeerde vloerverwarming met water als warmtedragend medium krijgt. Over het resultaat wordt folie uitgerold waar hij straks direct zijn laminaat op kan leggen: “Dit gaat écht supersnel, zeg! Hans heeft een topploeg en ook het Uponor-systeem is een échte uitkomst. Omdat het zo licht van gewicht en laag in opbouw is, hebben we boven tóch het comfort van vloerverwarming zonder ingrijpende maatregelen aan onze woning door te moeten voeren. Het beste van alle werelden!''

... en klaar!

Met de Quick en easy techniek wordt de vloerverwarming netjes aangesloten op de Komfort-verdeler en wordt het systeem keurig op druk gezet. Na vertrek van de montage- en cameraploeg, kan Dennis direct aan de slag met het klikken van zijn laminaat. Voor badkamers en bewoners die kiezen voor keramische tegels, natuursteen of zachte vloerbedekkingen als tapijt of vinyl, heeft Uponor een 6mm Siccus Mini tegelsteunpaneel met voegversterkingstape en Siccus Mini randversterking in haar assortiment. Deze worden voor ontkoppeling en lastverdeling tussen de vloerverwarming en de vloerafwerking gelegd, dus zelfs dat is gewoon mogelijk. Het splinternieuwe Uponor-systeem blijkt een schot in de roos. Licht van gewicht en goed te verwerken voor de installateur en dé manier om in een oud huis met houten vloeren tóch te genieten van comfortabele, rendabele vloerverwarming met water als warmtedragend medium.

Uponor siccus mini lopen
Uponor siccus mini hoek

De voordelen van Uponor Siccus Mini op een rij:

  • Slechts 15 mm opbouwhoogte
  • Systeemgewicht van maar 1,6 kg per m2
  • Direct op de bestaande vloer te leggen
  • Droog te installeren
  • Direct af te werken met laminaat of parket
  • Met tegelsteunpaneel ook voor tegels, natuursteen, tapijt of vinyl
  • Snel en licht door één persoon te installeren
  • Hoog verwarmingsvermogen met 10cm leidingafstand
  • Goede warmteverdeling met aluminium folie
  • Leidingen dicht aan oppervlak voor snelle reactie
  • Met Quick en Easy verbindingstechniek
  • Bekende Uponor kwaliteit en service
Sicus mini _ vloer

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Alpha innotec
Uponor logo
Uponor logo
PLF92722-LR

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan