Scye Schiedam 1000

Peter weet het beter

De ongefilterde visie van Peter Centen op wat er speelt in de branche.

Een hybride warmtepomp (in mijn ogen een hybride cv-ketel) als norm in de bestaande bouw... Het is de grootste waanzin die je je kunt voorstellen. Een Happy Hongkong herriebak aan de gevel en een kampvuur in een blikken doos in huis. Twee dik gesubsidieerde apparaten die de bewoner over een paar jaar allebei mag vervangen. Want die 1, 2 of 3 kW warmtepomp die nu wordt opgehangen is nooit genoeg om straks alleenstaand all electric te functioneren. Twee keer aanschaf, twee keer onderhoud, twee keer afschrijving, twee keer vervanging… dat is het verbranden van subsidiegeld. Leuk voor de gaslobby en de ketelfabrikanten die mee willen doen in de warmtepompbusiness, maar een totaal gebrek aan visie die ons voor nog eens 20 jaar veroordeelt tot gas. De Nederlandse infrastructuur is nog niet klaar om volledig te elektrificeren, dat zal de achterliggende gedachte zijn, maar zég dat dan. Want nu wordt gasloos gepropageerd en gas gedaan.

 

'Een Happy Hongkong herriebak aan de gevel en een kampvuur in een blikken doos in huis.'

Peter Sales

Peter Centen CTO

Science Park image

Naast deze overheidspropaganda, vormen de huidige kWh-prijzen, ouderwets gekoppeld aan de opwekking en dus prijzen van aardgas, een obstakel om de échte energietransitie van de grond te krijgen. Wij mensen vinden het prima om iets voor het milieu te doen, maar als het voor de portemonnee niet interessant is, dan gaat het gewoon niet gebeuren. Zo simpel is het. Dus waar de lage kWh-prijs ooit de drive was om voor all electric te gaan, moet de consument nu kiezen tussen een dure gasrekening of een dure elektriciteitsrekening. En dat stagneert, bovenop de inflatie, rente en het materiaaltekort. Als de kWh-prijs niet verandert, hebben we alleen dure energieprijzen bereikt; meer niet. Het oude system is niet geschikt voor het nieuwe denken. Dat is iets wat we eerst moeten oplossen voordat we echt door kunnen pakken. Anders valt alles stil.  

Positief is dat er met deze energieprijzen eindelijk het kaf van het koren gescheiden gaat worden. We zijn er nu blijkbaar nog niet zo mee bezig, anders hadden we nooit het hybride vehikel bedacht, maar jaarrendementen van een installatie gaan nu écht een rol spelen. En dat werd tijd. Bodemenergie wint het met gemak op álle argumenten: comfort, geluid én rendement. Ik ben niet direct een ISDE-fanaat, maar als je er dan tóch belastinggeld aan uitgeeft, doe het dan op de juiste plaats. Nu worden de halfbakken hybride-oplossingen hoger beloond dan de all-electric toprendementsinstallaties die ons daadwerkelijk van gas af gaan helpen. De omgekeerde wereld. Dan mis je echt visie, kennis en realiteitszin.

Die technologische kennis… dat is precies waar het nu aan schort. Bij een cv-ketel weet iedere gek wat je krijgt. Gas erin, vlam eruit; dat principe is al jaren hetzelfde. Een handig apparaat, met één groot nadeel: aardgasverbranding; dat snapt iedereen. Maar een warmtepomp… waar héb je het over? Er zijn zó veel concepten, dat is niet te volgen voor de argeloze consument. Brine/water, water/water, lucht/water, lucht/lucht, pvt en midden in al die onduidelijkheid start de overheid met de promotie van hybride brouwsels met een gasketel. Dat is gewoon foute voorlichting. Twee stappen terug in de transitie. Gelukkig zien wij ondertussen een enorme vraag naar boringen en brine/water warmtepompen. Verrassend genoeg niet vanuit de installateur die slaafs achter falend overheidsbeleid aanwandelt, maar vanuit de eindgebruiker die zich steeds beter voorlicht.

Wat we in de bestaande bouw dan wél moeten doen? Precies wat we in nieuwbouw ook doen: nú over op all electric om van gas af te komen; dat is onze visie. Terwijl de overheid faalt, gaan wij – samen met veel installateurs die het gelukkig wél snappen - vol energie door met het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de bestaande bouw. Onze focus ligt daarbij op bodemenergie. Die warmtepompen hebben integraal het allerhoogste rendement voor verwarming en koeling en je hoort ze niet. Zowel in besparing als comfort leveren ze daardoor veruit het meeste op. En dát gaan we van de daken schreeuwen. Met sales en marketing zijn we volop bezig met campagnes om Nederland te laten weten dat all electric verwarming en koeling met bodemenergie de meest energetische, comfortabele en stille oplossing is. Waar overheidsbeleid faalt, moeten wij als branche het verschil gaan maken. En daar dragen wij graag onze steen aan bij!

'Precies wat we in nieuwbouw ook doen: nú over op all electric om van gas af te komen; dat is onze visie.'