{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
“Vincent, ik heb een installateur waarvan het project financieel stagneert; kunnen ze jou bellen als ze een exploitant nodig hebben?” Ons interview wordt door Nathan Senior Sales Advisor Ramon Freriksen behendig aangegrepen om Vincent Smeele, Operationeel Directeur van InWarmte, te koppelen aan één van zijn andere klanten. Met een sterk kennisnetwerk kan InWarmte duurzame warmteprojecten managen, ontwikkelen, exploiteren en financieel vlot trekken. Van concept tot exploitatie; alles om zo de duurzame energievoorziening te versnellen. Op de bouwplaats van één van de projecten die momenteel in ontwikkeling is, spreken we erover met Vincent en Ramon.
Om met ons hele land los te gaan van fossiele brandstoffen, is er veel werk te verzetten. Door gemeenten, bedrijven, energieleveranciers, corporaties, VvE’s, beleggers, maar ook door installateurs bij te staan met projectmanagement, gedelegeerde projectontwikkeling, exploitatiemanagement, assetmanagement, financiering en subsidie, wil netwerkorganisatie InEnergie daar wat vaart in krijgen. Onder de naam InWarmte levert het bedrijf de energie van haar duurzame installaties aan consumenten.
Vincent: “Ons team bestaat uit allemaal mensen die het leuk vinden om in de kroeg over hun werk te praten. We zijn exploitant, eigenaar, consultant, dienstverlener en alles er tussenin. Zo kunnen we doen wat een ESCO doet; dat vinden we leuk, kapitein op eigen schip. Maar we werken ook steeds vaker in een hybride vorm waarbij we de exploitatie samen met een VVE, corporatie of commerciële belegger doen. Anders dan een investeerder, zijn wij actief betrokken bij de exploitatie.”
“Om zo veel mogelijk waarde te leveren, zoekt InWarmte heel bewust de samenwerking met andere experts op, legt Vincent uit: “Nathan is één van de weinige leveranciers die een complete organisatie met engineers achter haar producten heeft staan. Ze kunnen rekenen, tekenen en denken met detailkennis met ons mee. Als je Nathan belt gaan ze niet zenuwachtig in een boekje bladeren, maar komen ze met een concreet en snel antwoord waar je wat mee kunt.”
“Naast de kennis, zijn ook de degelijke en vernieuwende concepten van Nathan erg praktisch.”, vervolgt Vincent. “Als kleinere warmteleverancier moeten we efficiënt met onze uren en mankracht omgaan. We willen daarom niet elk project helemaal anders doen en kiezen bij voorkeur voor warmtepompen van alpha innotec. Ze scoren kwalitatief erg hoog, hebben een groot modulerend bereik wat ons veel ontwerpruimte geeft, worden geleverd met een alles in één monitoringsporta en zijn overzichtelijk te onderhouden.”
“Vincent: “Daarnaast zijn we conceptueel bezig met de ontwikkeling van installaties. Daarin sluiten de concepten van Nathan natuurlijk heel goed aan. We hebben een collectief en individueel concept op basis van bodemenergie met alpha innotec, een collectief luchtconcept met Rhoss, een individueel grondgebonden concept met alpha innotec en we blijven samen continu nieuwe concepten bedenken. Als we een project binnenkrijgen waar al een ander installatievoorstel ligt, proberen we het altijd te tweaken met de bekende producten van Nathan. Dat is makkelijk te onderhouden en dan weten we waar we aan toe zijn. Met zo’n ruim portfolio kan dat vaak wel.”
Ramon: “Niet alleen de kennis van ons team en de duurzame concepten die we voeren maken ons een interessante partner voor InWarmte. Ook het portfolio vol ijzersterke installateurs, die net als InWarmte geloven in onze concepten, is ideaal.” Vincent: “We zoeken vaak de driehoek InWarmte, Nathan en een installateur. Het voordeel van Nathan-klanten, is dat zij al werken met de systemen waar wij in geloven en vaak zijn opgeleid in de Nathan-academy . Dat is een goede match. De kennis en producten van Nathan en de ervaring en kunde van de installateur; dat zorgt voor een betere kwaliteit en sneller resultaat, wat past bij ons exploitatiegedachtengoed.”
Ramon: “En waar Vincent ons opzoekt, zoeken wij hem ook wel eens op. Je ziet steeds vaker dat bouwcombinaties hun investering niet rond krijgen omdat alles steeds duurder wordt. Halverwege gaan ze dan toch kijken naar outsourcing, bijvoorbeeld door de exploitatie van de installatie over te dragen.” Vincent: “Daar kunnen we bij helpen. Zónder de regie van de installateur af te pakken. Want als een project via Nathan bij ons terechtkomt, dan wil de installateur iets maken waar wij in geloven. De installateur kan het project maken zoals hij het al had bedacht, maar krijgt wel een exploitant aan tafel die met hem meedenkt en hem sterkt in zijn verhaal naar de investeerder. Dan is de keten meteen rond en kan een project snel door.”
Ter illustratie bezoeken we vandaag de Connectie in Amstelveen; een project van vastgoedontwikkelaar Maarsen Groep waarvan InWarmte de duurzame energie-installatie zal exploiteren. Terwijl we worden rondgeleid langs de 140 appartementen, wordt de demowoning van de eerste alpha innotec warmtepomp voorzien. Vincent: “Grotere projecten als deze doen we bij voorkeur collectief, dus zo hadden we ons hier ook ingeschreven. Maar door ruimtegebrek in zowel de technische ruimte als de grond rond het gebouw, de destijds nog beschikbare ISDE-subsidie en de persoonlijke voorkeur van de ontwikkelaar, werd gekozen voor een open bron met 140 individuele alpha innotec warmtepompen op PV. En dat kan ook, natuurlijk.”
Door de combinatie met een lucht/water warmtepomp voor regeneratie, worden de 140 alpha innotec WZSV 62 K3M warmtepompen aangesloten op een relatief kleine open monobron met grote Δt. De bron voedt het leidingnet met water/glycol via een scheidingswisselaar bij elke warmtepomp. Door deze drukscheiding zijn er geen beperkingen ten aanzien van statische druk, kunnen eventuele problemen in de woning geen invloed hebben op het centraal opgestelde bronsysteem en zijn de warmtepompen veel beter in te regelen met stabielere Δt’s. Via het bronnet kunnen de woningen koelen aan de zuidkant terwijl er wordt verwarmd op noord. Ze wisselen dan onderling energie uit zonder inzet van de bron.”