{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
Ah; Psychiatrische Inrichting Sint Bavo in Noordwijkerhout. Hier moeten we zijn. Het statige gebouw uit 1913 met marmeren zuilen, glas in lood ramen, koepels, togen en sierelementen vormt het middelpunt van woonwijk In den Houte dat gefaseerd op het 30 hectare grote landgoed rond het monument wordt gebouwd. Kopers kunnen er kiezen voor herenhuizen, rijwoningen en zorgwoningen, maar ook voor een fijn plekje in het voormalige gesticht. Vandaag gaan we kijken hoe één lagetemperatuursnetwerk ál die woningen individueel van verwarming, koeling en warm tapwater gaat voorzien. Een uniek concept!
De bewoners van de wijk – een ontwikkeling van Novaform- Trebbe - kopen geen warmtepomp of bron, maar betalen maandelijks voor het duurzame comfort in de woning. Ze nemen de verwarming, koeling en het warm tapwater af van ReDo; de Energy Service Company (ESCo) die het volledige energiebeheer verzorgt. ReDo gaf Homij Technische Installaties de opdracht om de installatie te ontwerpen en realiseren. Samen kozen ze vervolgens voor de warmtepompen, bronnen en ondersteuning van Nathan.
In de bouwkeet van Homij spreken we met Homij projectmanager Erik van Hal en ReDo projectmanager John van Maren. Namens Nathan is Projectcoördinator Axel Wiersma aanwezig die samen met Danny Wisselo voor het project verantwoordelijk is. John: “De succesfactor van Redo, Homij en Nathan is dat we met al onze technische kennis aan de voorkant iets hebben bedacht. Deze ideeën hebben we gebundeld en zo zijn we samen tot dit prachtige project gekomen.” Erik vult lachend aan: “We doen niets moeilijks, je moet het alleen goed uitvoeren!”
In 2020 startte Trebbe met de ontwikkeling van het landgoed en gaf ze ReDo de opdracht om de duurzame energievoorziening te verzorgen. Erik: “We hebben het concept vervolgens met Homij en Nathan bedacht. Samen kwamen we op een collectief lagetemperatuursnetwerk door de hele wijk waarop individuele alpha innotec warmtepompen kunnen worden aangesloten. Dat is, zeker in deze omvang, nog niet eerder gedaan.”
Inmiddels zijn er twee warme en twee koude open bronnen geboord, elk met een boordiameter van Ø800 mm, een einddiepte van 121 m-mv en een capaciteit van 130 m3/h. Alle vier bronnen zijn gekoppeld op een eigen debietregeling in de pompputten, zodat een gelijke debietverdeling per bron gegarandeerd is.
Vanaf de pompputten gaat er een HDPE-transportleiding naar de technische ruimte onder het oude Bavo-gebouw. Hier gaat het HDPE-leidingwerk over op een RVS-316-leiding met energiemeters en druk- en temperatuuropnemers die naar twee grote platenwisselaars leidt. De keuze viel op twee wisselaars, zodat er ook bij minimaal debiet een turbulente stroming door de wisselaar gecreëerd kan worden.
John: “Vanuit de Technische ruimte gaat een leidingnetwerk door de grond naar de woningen. Die leidingen zijn bewust niet geïsoleerd, zodat de bodemtemperatuur, een constant gemonitorde 12 graden, behouden blijft. Na afgifte van de energie aan de warmtepompen in de woningen, wordt het water onder de grond verzameld en weer teruggeleid naar de bronnen waar het weer op de juiste temperatuur wordt gebracht.”
Voor alle 450 woningen werd een passende warmtepomp gekozen. Zo komen er individuele alpha innotec brine/water WZSV’s en SWVC’s in de vrijstaande woningen, rijwoningen en twee-onder-één-kapwoningen en worden de 31 appartementen in het oude Sint Bavo-gebouw straks verwarmd, gekoeld en van warm tapwater voorzien met drie collectieve alpha innotec water/water warmtepompen SWP. Op momenten dat opwekking met lucht rendabeler is, springen er een aantal lucht/water warmtepompen bij. Het kiezen en aansluiten van de ideale warmtepomp; dat is de flexibiliteit die het lagetemperatuursnetwerk geeft.
De inbedrijfnames van de installaties zijn nog niet ingepland. Erik: “We zijn, gezien de omvang van het project, van plan om ons team de opleiding te laten volgen bij de Nathan Academy, zodat we het zelf kunnen doen”. Om écht optimaal te genieten van het comfort van een warmtepomp is het belangrijk dat bewoners weten hoe hij werkt en wat ze ervan mogen verwachten. John: “We zijn bezig met een instructie in Jip en Janneke taal om de bewoners zo goed mogelijk in te lichten”.
Een lagetemperatuursnetwerk door een wijk waarop iedere woning zich kan aansluiten. Het is, zeker op deze schaal, nog niet eerder gedaan, maar is wel precies wat ons land nodig heeft om van het gas af te komen. John: “Deze werkwijze is ideaal voor nieuwe en bestaande woonwijken. De woningen zijn allemaal zelfvoorzienend voor centrale verwarming, tapwater en koeling. Door energie-uitwisseling is dit enorm rendabel. En dat is waar het om draait in de tijden van nu!”