{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
We ontmoeten de mannen van Lok op een bouwplaats in Voorburg. Ze zijn daar druk bezig met het installeren van de laatste warmtepompen, voordat woonwijk de Vlietoevers moet worden opgeleverd. De eerste bewoners van de wijk zijn al in hun nieuwe huis getrokken, wat voor een gezellige mix van bedrijvigheid zorgt. Die sfeer past goed bij de ons-kent-ons cultuur van het familiebedrijf uit Bodegraven.
Na een uitgebreide rondleiding langs hun werk praten we met Arjen Lok en Jeroen de Jong. Jeroen is werkvoorbereider bij Lok Techniek. Hij is na zijn stage, nu zo’n vijf jaar geleden, bij het bedrijf blijven werken. Arjen is - samen met zijn neef Roelof - directeur en de vierde generatie in het familiebedrijf, dat al 95 jaar bestaat. Toen Arjen en Roelof het bedrijf tweeëneenhalf jaar geleden onder hun hoede kregen bestond het nog uit twee aparte takken: Installatiebedrijf Lok en Lok Elektrotechniek. Samen kozen ze ervoor om zich te gaan profileren als totaalinstallateur onder de naam Lok Techniek. De mannen kenden het bedrijf al van binnenuit en wisten al vrij snel dat zij het iets anders wilden gaan doen. “Wij zijn jong van geest en we durven daarom misschien ook wat meer dan de oudere generatie. We treden meer naar buiten en daardoor scoren we steeds meer interessante projecten. We willen namelijk niet alleen iets mooi opleveren maar we willen daarna ook doorgaan. Je levert een totaalconcept en daar neem je ook trots de totale verantwoordelijkheid voor. We willen daarom ook een onderhoudende installateur zijn.” Aldus Arjen.
De Vlietoevers is een interessant project vertelt Arjen trots. Toen de plannen voor deze wijk gemaakt werden, hoefden nog niet alle nieuwbouwwijken gasloos te zijn én toch werd daar hier wel voor gekozen. Duurzaam voordat het moest, best wel bijzonder volgens de directeur van het familiebedrijf. “Dit is een werk dat vlak na de crisis is aangenomen. Toen mocht je nog gewoon een woning bouwen met gas. Dat mag nu niet meer. Voor die tijd is dit een vrij groot project met warmtepompen. Het is een meerinvestering geweest van de ontwikkelaar. Die heeft de meerwaarde van duurzaam gezien – hij heeft toekomstgericht durven kijken.”
“Mensen kunnen bij ons dan ook goed doorgroeien in het bedrijf. Je begint vaak met de standaard woningbouw. Daarna kun je doorstromen naar complexere projecten zoals hier De Vlietoevers of grotere utiliteitsprojecten zoals bijvoorbeeld het zorgcomplex dat we recent hebben opgeleverd. Als je eenmaal meer hebt gedaan dan wil je niet meer terug. Door de projecten die we doen krijgen we steeds meer naamsbekendheid. Daardoor zijn we in staat om ook steeds meer mooie projecten binnen te halen. We gunnen onszelf die uitdagingen. Dat is leuk.” Aldus de enthousiaste ondernemer. Hebben ze een voorbeeld van zo’n leuk project? Jazeker! Jeroen vertelt over appartementen aan het Museumplein in Amsterdam waar ze mee bezig zijn. Aan die appartementen werken ze in 3D. De installatie wordt dan gemodelleerd legt hij uit. Door het type bouw zitten er nog wel wat haken en ogen aan de constructie – een uitdaging. Hij is nu een half jaar bezig met het voorbereidend tekenwerk en verwacht dat daar zeker nog wel een half jaar bij komt. “Je hebt een jaar de tijd voor werkvoorbereiding. Dat is uniek!” vertelt hij trots.
De Vlietoevers is een nieuwe woonwijk aan de oevers van De Vliet in Voorburg. Op de plek van de vroegere gemeentekwekerij en een industrieel schoonmaakbedrijf verrijzen in totaal 62 woningen, zowel koop als huur. In de woningen ligt Uponor vloerverwarming en op het moment van ons bezoek worden de alpha innotec WZSV en SWCV warmtepompen geïnstalleerd. Een gedeelte in de parkeergarage onder de wijk en een gedeelte in de woningen zelf. Afhankelijk van hun tapwater behoefte mochten de bewoners kiezen wat het beste bij hun paste. De alpha innotec SWCV met een 300 liter boiler was bijvoorbeeld een meerwerkoptie voor mensen met twee badkamers in hun nieuwe huis. Op het moment van ons gesprek is het grote werk al bijna klaar en zullen de resterende woningen snel worden opgeleverd. In totaal is er zo’n anderhalf jaar aan de wijk gewerkt. Bas vertelt: “Voordat we konden starten met boren heeft het project natuurlijk ook wel even stil gelegen. De sanering van de grond was niet op tijd afgerond.” Arjen valt bij: “Daardoor was de start van het project een half jaar later dan gepland, maar daarna hebben we wel constant goed door kunnen werken. Ons voordeel daarbij was dat we eigenlijk met twee man al het werk hebben kunnen maken. Anders heb je meer monteurs nodig en dat kost eigenlijk altijd alleen maar geld. De twee jongens zijn goed op elkaar ingespeeld en daardoor veel productiever dan als ze in een groter team zouden moeten werken. Wel hebben we een gedeelte van het werk uitbesteed aan een onderaannemer. Die hielp met de vloerverwarming en de montage van de warmtepompen. In principe werkten er dus vier mensen aan het project, twee mannen vanuit ons en twee mannen van de onderaannemer. Wij, als Lok Techniek, hadden de leiding. De onderaannemer hielp puur op het uitvoerende vlak. Alleen als wij de controle hebben, kunnen we ook de kwaliteit leveren waar we voor staan. Jeroen heeft bijvoorbeeld alle werkvoorbereiding gedaan en alles is door ons ontworpen. Wij bepalen wat de onderaannemer moet doen.” Legt Arjen uit.