De uitdaging: de transformatie van een 6.298 m² jaren zeventig kantorenpand in Zeist naar 94 appartementen. Er moet zowel verwarmd als gekoeld gaan worden. Parallel aan elkaar. En gasloos uiteraard. Ruimte voor individuele installaties is er niet. Oh, en ook een aardwarmtebron is geen optie door interferentie van de WKO van het naastgelegen Triodos-complex. In dit artikel bekijken we de oplossing die voldoet aan alle wensen.

“Transformeren is duurzamer dan nieuwbouw”, belooft Bijsterbouw; op haar website. Om dat waar te maken, streeft het bedrijf in ieder project naar een energielabel A. Zo ook hier in Zeist. Ferry Romeijn van Rouwhorst Bouwmanagement is namens Bijsterbouw op de bouw aanwezig om alle facetten van de transformatie in goede banen te leiden. Samen met Nathan Sales Advisor Jeroen de Ridder, die het project vanuit Nathan coördineerde, bezochten we het project kort voor de oplevering. ;

Sales Advisor Jeroen de Ridder

Jeroen de Ridder Sales Advisor

Zeist image 2

De uitdagingen en beperkingen

Ferry stuurde Nathan de energielabelberekening en tekening van Installatieadviesbureau Rentema met de opdracht om op basis daarvan een installatievoorstel te doen. Chief Technology Officer Peter Centen en Senior Sales Advisor Danny Wisselo zijn daarmee aan de slag gegaan. Jeroen: “In een situatie als deze zou je graag voor een bodemgebonden lagetemperatuurwarmtepomp gaan, maar dat kon hier niet omdat het pand van Triodos hier aan de overkant al een grote WKO heeft. Dan krijg je interferentie. Bij projecten als deze kiezen we bovendien vaak voor een combinatie van een centrale warmtepomp met een decentrale Metro Therm microbooster voor tapwater in ieder appartement. Maar ook dat kon niet omdat het 180 liter boostertje niet in de meterkast paste.”

De ultieme oplossing

De ultieme oplossing vonden Jeroen en Danny in een opstelling van drie Rhoss Easypack Eco warmtepompen met twee centrale 1500 liter buffervaten en een kleine elektrische naverwarmer voor warm tapwater in ieder appartement. Jeroen: “In Italië, waar de fabriek van Rhoss staat, worden deze installaties ingezet als chiller, maar zeker voor de transformatiemarkt zijn ze ideaal als centrale lagetemperatuurwarmtepomp. Dankzij het R32 koudemiddel heeft de installatie heel goede normeringen en certificeringen wat ten goede komt aan het energielabel van de appartementen. De warmtepompen van alpha innotec gaan tot 30 kW; dat is waar Rhoss begint. Ze bieden warmtepompen tot 150 kW die je in cascade kunt opstellen; daar kun je echt alle kanten mee op. Hier selecteerden we drie machines in een cascadeopstelling van 300 kW.” Jeroen maakte de aanbieding en stelde de oplossing voor aan Bijsterbouw, die er groen licht voor gaf.

“De warmtepompen van alpha innotec gaan tot 30 kW; dat is waar ons nieuwe merk Rhoss begint.”

3825 kg warmtepompen

Drie warmtepompen van 345 cm lang, 152 cm diep, 200 cm hoog en 1275 kg zwaar. Waar laat je zoiets? Ferry: “In een bestaande constructie zit je natuurlijk met een maximaal draaggewicht. We hebben daarom wel even gepuzzeld over de beste plek. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een opstelplek met een kleine vloeroverspanning, dicht bij de kolommen.” Rhoss warmtepompen worden voor elke opdracht op maat samengesteld en just-in-time door de fabrikant zelf op de bouw afgeleverd. Ferry: “Dat is best spannend, zeker in deze onvoorspelbare coronatijd. Hier in de binnenstad hebben we beperkte ruimte en een ingehuurde kraanmachinist of de chauffeur wil je natuurlijk niet de hele dag zinloos laten wachten. We proberen de levering daarom altijd zo goed mogelijk af te stemmen. De opstelplaats klaar, de kraan klaar, iedereen paraat... Gelukkig ging dat allemaal goed en had het niet veel voeten in de aarde om ze op het dak te zetten.”

Parallel verwarmen en koelen

De belofte was al aan de ontwikkelaar gedaan: “Er kan straks onafhankelijk van elkaar worden verwarmd of gekoeld.” Aan Nathan de taak om dat waar te maken. Jeroen: ”Dankzij een vierpijpssysteem lukt dat uitstekend. We werken met dubbele leidingen waarmee we twee vaten op temperatuur houden; één warm, de ander koud. In de appartementen kunnen ze met de Uponor naregeling een change maken tussen beide vaten.” Elk appartement is inmiddels voorzien van leidingen voor vloerverwarming en vloerkoeling. Ze werden gelegd op tackerplaten en afgewerkt met anhydriet. De naregeling van Uponor maakt het ook mogelijk om de temperatuur op afstand in te stellen als de bewoner dat wil. Terwijl de laatste puntjes op de i worden gezet, kijkt Ferry alweer uit naar het volgende transformatieavontuur: “Kijk, de bank hiertegenover gaat er ook uit, dat is een ideaal pand om te transformeren!”

Zeist image 3

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
PLF92722-LR

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan